Salonul de pictură 2013

Spre sfârșitul unei toamne lungi, spațiile expoziționale ale breslei artiștilor au devenit iar centre de interes cultural urban, sinteze ale unor experiențe bine conturate în câmpul picturii.
Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala de pictură a organizat în perioada 21 noiembrie – 7 decembrie  Salonul de pictură 2013. Acesta a fost compus din trei secțiuni: la galeria Orizont - Abstract (curator Marius Burhan), la galeria Centrului Artelor Vizuale - Geografii personale (curator Cosmin Paulescu) și la galeria Simeza - Portret / Autoportret (curatori Marilena Preda Sânc și Lisandru Neamțu).

Curatorii au invitat pe simeze artiști contemporani din toate generațiile - în jur de o sută, interferând discursuri plastice variate. Între numele deja cunoscute amintim participanți de marcă precum: Vladimir Șetran, Suzana Fântânariu, Ioan Stendl, Vasile Pop Negreștenu, Valeriu Mladin, Petru Lucaci ș.a.
Merită amintit faptul că foarte mulți dintre expozanți fac parte din eșalonul de nou intrați în Uniunea Artiștilor Plastici din România. Practic acesta este un prim contact cu publicul al  unor tineri profesioniști care și-au desăvârșit studiile universitare în cadrul Universității Naționale de Arte din București, având ca profesori nume de marcă ale picturii contemporane românești.
Beneficiind de o rafinată prezentare critică semnată de Magda Predescu, de promisiunea acordării premiului salonului și a unui premiu pentru tineret, evenimentul reușește să pătrundă dincolo de vremuri, cu ambiția instituirii sale ca o permanență a toamnelor bucureștene.
 
Lisandru Neamțu