In perioada 13 noiembrie – 10 decembrie 2014 in Galeriile UAPR se va deschide Salonul National de Pictura, editia a II-a, cu titlul FERESTRE/WINDOWS.

Vernisajul va avea loc in 13 noiembrie, ora 18, la Galeria Centrul Artelor Vizuale
Lansarea catalogului si decernarea premiilor va avea loc in 5 decembrie, ora 18, la Galeria Centrul Artelor Vizuale

Am optat pentru termenul FERESTRE/WINDOWS ca generic al expozitiei  Salonului National de Pictura 2014, datorita complexei sale semnificatii de deschidere, transparenta, comunicare, ceea ce acopera pe langa posibila functie de model într-o abordare mimetica sensurile comunicarii între genuri ale pluralitatii optiunilor stilistice si ale unui dinamism operant la nivelul interpretarii creative.
Acest titlu acopera un larg camp de prospectare si creatie artistica în care toate genurile traditionale si generate de tehnologiile moderne de comunicare, se pot manifesta în parametri specifici de limbaj. Deschiderea semantica este de asemeni larga, ferestrele fiind atat în universul digital cat si în cel al realitatii concrete, metafore ale deschiderii dincolo de functionalitatea lor instrumentala. Orice fragment de realitate, orice eveniment sau constructie imaginara poate deveni prezenta actualizata de deschiderea ca perceptie, ca imaginare, ca privire.  Realitatea ( livrata mimetic, cu fidelitate realista sau pe baza altor principii stilistice, constructiile abstracte de natura simbolica, pur conceptuala, reductionist formala), imaginile onirice, fantastice pot face obiectul acestui joc între universul obiectiv si cel subiectiv, mediata de actul artistic.  Pe de alta parte deschiderea intersubiectiva gestioneaza relatia creator- receptor, atat în modul foarte explicit în cazul creatiilor programat interactive cat si în genurile cele mai fidele discursului traditional.
Coerenta programului expozitional este asigurata de generarea tuturor extensiilor de gen în interogarea picturii.

text critic de Alexandra Titu


Galeria Centrul Artelor Vizuale
Autoritatea Obiectului – reprezentari plane si extensii tridimensionale

Situat la originea picturii, obiectul ca transfer mimetic plan genereaza dealungul timpului extensii si hibridari  la intersectia cu alte genuri ( scenografie, actiune, gest) ca si pe de alta parte prin îndepartare de reprezentare, chiar de functia mimetica. Stilurile abstracte, simbolice, conceptuale sau strict formale largesc arealul de acoperire al termenului reprezentare.
Pictura – reprezentare si nonreprezentare
Pictura ca suprafata activa în jocul comunicarii poate functiona ca suport al reprezentarii controlat de exigentele mimesisului, de distorsiunile si traseele energetice expresive, sau de relationarile formale abstracte. Variantele propuse de fiecare dintre aceste premize creatoare sunt nelimitate permitand inovatii si interferente de limbaj si creand un joc deschis între prospectiune si reevaluarile traditiei.


Galeriile Simeza si Orizont
Investirile figurativismului – de la  realism la autonomia subiectiva

Figurativismul deschide cel mai înalt camp de relationare între lumea obiectiva si subiectul creator.
Apelam la termenul lume el acoperind atat realitatea obiectiva asa cum o livreaza perceptia cat si universul subiectiv ca propriu creatorului cat si ca teren de ivestigare al ”celuilalt,,.
Variantele de realism  traditional sau deschis suplimentarilor de sens, inovatiilor, hibridarilor stilistice versiunile de suprarealism, fantastic, ireal, ca si distorsiunilor expresioniste sunt moduri de explorare ale figurii.

Curator general: Petru Lucaci
Curatori pentru Galeria Centrul Artelor Vizuale: Florin Mocanu, Marius Burhan, Lisandru Neamtu.
Curatori pentru Galeria Simeza: Vasile Muresan, Marius Barb
Curator pentru Galeria Orizont: Marilena Preda Sanc


Salonul Naţional de Pictura, editia a II-a, FERESTRE/WINDOWS este organizat de catre Filiala Pictura Bucureşti. Curatorii nominalizeaza şi invita artiştii sa participe.