Quinquinala

Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Galeria Caminul Artei vă invită Marți, 27 august 2013, ora 19 la vernisajul expoziţiei Quinquinala

Ileana Ştefănescu / Ile Ştefi – recup-art, assemblage, obiect, instalație
Prezintă criticul de artă: Aurelia Mocanu
Expoziţia este deschisă în perioada 27 august – 9 septembrie 2013 in Bucureşti, Str. Biserica Enei 16, sector 1
Telefon: 021/3216766; Program: Luni – Duminică, 11:00 – 19:00.


QuinquinalaInvațată să fac bilanțul, atât din vremuri apuse, cât și din perioada petrecută într-o firmă multinațională, aduc acum in fața publicului căutările mele în cei cinci ani după absolvirea Universității Naționale de Artă, secția pictură sub îndrumarea profesorului Florin Ciubotaru.
Ritmul, textura - culoare, traseu - vector, totul caută a se așeza într-o compoziție pentru a transmite anumite stări, și mai ales pentru a-mi evoca persoane. Corzile de chitară folosite, textilele recuperate, pasta de celuloză, precum și preocuparea pentru prezervarea Terrei devin palierul meu stilistic și expresiv în aceasta etapă. 

Mă uit la o gramadă dezorganizată încâlcită, încurcată, indescifrabilă de corzi de chitară pentru a le da o noua utilizare. Mă întreb cum au fost folosite, ce urmă s-a imprimat în ele. Este muzică, ritm, sunt sunete ascuţite sau grave? Dar poate fi şi acordare de instrumente.
Intervin pe pânze tonate într-o gamă de albastru, cu o nouă compoziţie muzicală pentru a crea tensiuni armonice, forme geometrice sau sinusoide prin alternări de trasee subţiri cu groase, într-o altfel de gafică de şevalet. Se vor regăsi creşteri, germinări, grafice matematice, simboluri pozitive, pline de optimism.
Conceptul de assemblage de la care am plecat este reutilizarea materialului textil „purtat” de fiecare dintre prietenele mele în parte. Am ales ca persoana să fie reprezentată printr-un disc, nu întâmplător, ci ca reducție bidimensională a sferei ce figurează „oul lumii”. Vom regăsi în fiecare lucrare sufletul, cerc - alb, și trupul, materie - culori. Sunt arborate 17 steaguri, un fel de statement personal, cu energie pozitivă, formând un întreg ansamblu de roți ce pot pune în mișcare un marș al stării de bine, al bucuriei de a trăi. 

august 2013,

Ile Stefi